Na Voyagerju 2 ugasnili en instrument zaradi pešanja vira energije

Matej Huš

2. okt 2024 ob 20:36:51

Voyager 2 je zelo daleč, predvsem pa je zelo star. Da mu počasi zmanjkuje energije, ni presenečenj, saj RTG-ji zaradi načina delovanja eksponentno pojenjajo in v naslednjih letih bo sonda povsem utihnila. Dotlej pa želi NASA zagotoviti, da bo čim dlje vsaj osnovno operativna, zato so morali ugasniti še en instrument. Voyager 2 je izgubil merilnik plazme. PLS (Plasma Science) so na sestrskem Voyagerju 1 ugasnili že leta 2007 (delovati pa je nehal leta 1980), zato je bil Voyager 2 ključen za razumevanje heliopavze, saj jo je edini preletel z delujočim PLS.

Trenutno je Voyager 2 približno 20,5 milijarde kilometrov od Zemlje, s čimer je že krepko onstran dela Osončja, kjer prevladujoče Sončev veter. V medzvezdni prostor je vstopil pred šestimi leti, v naslednjih letih pa se mu je primerilo marsikaj, a je ves čas ostal živ. Tudi ko so lani anteno pomotoma obrnili v napačno smer, se je težava v nekaj dneh odpravila.

A fiziki ne more uiti. RTG-ji zaradi razpolovne dobe plutonija počasi izgubljajo moč, približno 4 W letno. Radioaktivni razpad plutonija jim daje energije, a zaradi tega se počasi tudi trošijo. Varčevanje je nujno, zato so 26. septembra poslali ukaz za izklop PLS. Čez 19 ur je Voyager 1 signal sprejel in nato ga čez toliko časa tudi potrdil. PLS sestoji iz štirih detektorjev za merjenje nabitih delcev, ki letijo skoznje. Trije so usmerjeni proti Soncu, četrti pa pravokotno nanje. Ko je Voyager 2 zapustil heliosfero, so se odčitki prvih treh močno zmanšali, saj je Sončev veter postal manj močan od medzvezdnega.

Voyager 2 se za zdaj še odziva na ukaze. Po ocenah bo imel dovolj energije, da ostane med živimi do leta 2030, nato pa bo vsak dan podarjen.