Voyager 2 še vedno odgovarja

Matej Huš

5. nov 2020 ob 18:44:24

Sonda Voyager 2, ki so jo izstrelili že pred 43 leti in je odtlej zapustila Osončje, je še vedno živahna in aktivna. Nekoliko teže pa je z njo komunicirati, saj potuje proti jugu glede na ekliptiko. Čeprav ima NASA tri zemeljske postaje za radijsko komunikacijo v vesolju - v Avstraliji, Španiji in Kaliforniji - ki tvorijo Deep Space Network in omogočajo neprestano komunikacijo z vesoljskimi plovili, je Voyager 2 tako južno, da ga lahko prikličejo le iz Canberre. Ta je bila od marca v remontu, zato Voyagerju 2 ni bilo možno poslati nobenega ukaza (v drugo smer pa je komunikacija še šla).

Voyager 2 ni vedno letel proti jugu. Leta 1989 je obletel Neptun in da je lahko obiskal njegovo luno Triton, je izkoristil gravitacijo planeta in obrnil proti jugu. Odtlej leti daleč na jug in ga lahko prikličemo le z južne poloble. Voyager 1 pa potuje bliže ekliptiki in ga lahko prikličemo tudi iz Španije in Kalifornije,

Postajo v Canberri so zgradili že leta 1965, zato so marca letos morali začeti obnovo. Med drugim so zamenjali tudi 47 let star radijski oddajnik (krožnik DSS43). Ta je edini, ki je dovolj močan in hkrati deluje na primerni frekvenci za komunikacijo z Voyagerjem 2.

Voyager 1 in Voyager 2 sta človeška izdelka, ki sta najdlje od Zemlje. Oba sta že zapustila področje Osončja, kjer prevladuje vpliv Sonca na "atmosfero", zato sta sedaj tehnično v medzvezdnem prostoru. Še vedno pa sta v območju prevladujoče gravitacije Sonca, a bosta tudi to nekoč zapustila, ker ima dovolj visoko hitrost. Žal pa tedaj ne bosta več aktivna, saj se jima bo RTG izpraznil.

Obnova gre sedaj h koncu, zato so Voyagerju 2 poslali prve ukaze. Ta je brez odlašanja odgovoril in izvršil ukaze. Edina ovira je, da je zaradi oddaljenosti 18,8 milijarde kilometrov trajalo 17 ur, da je signal z Zemlje prispel do Voyagerja 2, potem pa še toliko nazaj. Voyager 2 oddaja z močjo 22,4 W, kar je primerljivo z ledico, pa ga lahko slišimo 18,8 milijard kilometrov proč. Seveda pa za to potrebujemo 70-metrski krožnik. Postaja v Canberri bo polno operativna februarja.