Wero: evropska alternativa Paypalu

Matej Huš

7. jul 2024 ob 23:35:42

V Nemčiji so minuli teden zagnali evropsko alternativo plačilnim sistemom, kakršen je PayPal. Wero, ki je lepljenka iz besed We euro, je plod sodelovanja konzorcija EPI (European Payments Initiative), v katerem sodeluje 14 velikih zahodnih bank in dva ponudnika plačilnih sistemov. Wero je evropski odgovor na sisteme, ki jih nudijo Mastercard, Visa in Paypal, pa tudi Apple Pay in Google Pay. Zgledovali so se po sistemu Twint iz Švice, ki je zelo podoben slovenskemu Fliku.

Wero omogoča hipna plačila drugim uporabnikom, za kar ne potrebujemo njihove številke bančnega računa (IBAN), temveč zadostuje telefonska številka. Poleg plačil fizičnim osebam omogoča Wero tudi komercialne transakcije. Trenutno je Wero namenjen belgijskemu, francoskemu in nemškemu trgu, v prihodnosti pa ga želijo razširiti tudi v druge evropske države. Toda tudi v omenjenih državah še ne sodelujejo vse banke. Za Slovence bo razočaranje, da N26 v Wero ne sodeluje.

Še eno evropsko alternativo za ameriške plačilne sisteme pa bo predstavljal tudi digitalni evro, ki ga podpirajo evropske inštitucije vključno s centralno banko in Evropsko komisijo. Medtem je Wero začel delovati za komitente nemških DSVG in DZ Bank, do konca poletja pa se bodo priključile še Postbank in Deutsche Bank. Do konca leta bo Wero zaživel tudi v Franciji in Belgiji, prihodnje leto pa še v Veliki Britaniji, Španiji in Italiji. Prihodnje leto bo Wero podpiral plačila fizičnim osebam, plačevanje trgovcem, ponavljajoča plačila, odložena plačila in deljenje stroškov.