Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Matej Huš

21. okt 2021 ob 22:20:18

Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke so že začele izdajati kartice Mastercard ali Visa namesto Maestro. V Evropi je odvisnost od ameriških ponudnikov kartičnih sistemov podobna težava kakor zaklep na Google Pay ali Apple Pay. Tudi zato je nastala EPI (European Payments Initiative), v okviru katere želi 20 velikih evropskih bank ustvariti panevropski plačilni sistem, ki bi zamenjal tako nacionalne sisteme (nemški Girocard ali francoski Carte Bancaire) kakor ameriške.