Evropska komisija predlaga digitalni evro

Matej Huš

28. jun 2023 ob 20:56:28

Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z dostopom do gotovine (znamenit primer je Švedska) in ker izginjajo bančni avtomati. Komisija želi zagotoviti, da bo gotovina še naprej povsod veljala kot zakonito plačilno sredstvo in da je države ne bodo ukinjale ali izrivale.

Druga novost pa je že omenjeni digitalni evro. Ta bi predstavljal digitalni ekvivalent gotovine, ki bi lahko uporabniki izkoriščali brezplačno. Vsi poslovni subjekti bi ga bili obvezani sprejemati, izjeme bi bili le majhni trgovci, ki že danes ne sprejemajo plačilnih kartic. Digitalni evro bi tako potrošnikom dal dodatno možnost uporabe valute. Uporabljali bi ga lahko tudi brez povezave z internetom in tudi anonimno, saj trgovci ne bodo vedeli, kdo je lastnik digitalne denarnice. V njej bi lahko imeli potrošniki največ 3000 evrov, predlaga Komisija. Vse storitve v povezavi z digitalnim evrom bi bile brezplačne, za uporabo pa ne bi potrebovali bančnega računa.

Na koncu bo tehnična izvedba, o kateri Komisija molči, odvisna od Evropske centralne banke. Komisija poudarja, da so predstavili le pravni okvir - pa še to le osnutek - medtem ko tehnična implementacija ni v njeni pristojnosti.