Microsoft Word dopolnil 40 let

Matej Huš

27. okt 2023 ob 10:30:39

Te teden je minilo 40 let od izida enega najbolj prepoznavnih programov, ki je spremenil način pisanja. Oktobra 1983 je izšel urejevalnik besedil Microsoft Word. Tedanji Multi-Tool Word je 25. oktobra 1983 izšel za DOS in Xenix.

Širša skupnost je novo orodje spoznala novembra 1983, ko so Multi-Tool Word priložili reviji PC World. Šele 1989 je potem izšla verzija 1.0, nato pa je bil razvoj čedalje hitrejši. Danes je Word del paketa Microsoft 365 in predstavlja dominantni urejevalnik, pa tudi celoten pisarniški paket je neuradni standard. A ni bilo vedno tako.

V 80. letih je bil Word zgolj eden izmed urejevalnikov besedil. Že od začetka je Microsoft reklamiral način WYSIWYG (kar vidiš, tudi dobiš) kot način urejanja besedila, kjer ni treba uporabniku poznati ozadja, temveč bo dokument natanko tak, kot ga ustvari na zaslonu. Svoj čas so imeli uporabniki z Wordovim vmesnikom nemalo težav, ker je bil precej drugačen od tedaj vplivnega WordStarja, a so se sčasoma navadili. Ko je leta 1993 izšla verzija Worda 6.0, ki je prinesla tudi samodejno popravljanje in oblikovanje (AutoCorrect in AutoFormat), je bil svet že navajen na Word. Leta 1996 pa je imel Word že 80-odstotni tržni delež.

Tedaj se je začenjalo tudi označevanje verzij z letnico izdaje, torej Word 95, pa potem 97 in tako naprej vse do leta 2021. Danes je Word del paketov 365 (Office in Microsoft), spletne storitve pa so začela najedati njegovo samoumevno prevlado. Google Docs in konkurenca je Microsoft prisilila v prehod v oblak.

Word nas spremlja že 40 let, v tem času pa je format .doc postal neuradni standard. Njegov naslednik .docx je pravi standard, saj je tudi odprt. Microsoft se zaveda konkurence, zato so osnovne verzije v spletu dandanes brezplačne, pisarniški paket pa poizkuša svojo relevantnost ohraniti z integracijo umetne inteligence (Copilot). Naslednji 40 let bo še zelo zanimivih.