Teams v EU ne bo več integriran v Microsoft 365 in Office 365

Matej Huš

5. sep 2023 ob 12:08:45

Microsoft se je na preiskavo, ki jo je konec julija sprožila Evropska komisija zaradi vključitve Teams v paketa Office 365 in Microsoft 365, odzval precej pobalinsko. Sporočili so, da bodo še pred koncem preiskave upoštevali pritožbe, zato bo Teams sedaj na voljo samostojno. Cena pisarniških paketov se bo znižala, a manj kot bo stal samostojni Teams.

Geneza zgodbe sega v leto 2020, ko je Slack vložil uradno pritožbo zaradi integracije Teams v Microsoftove pisarniške pakete. Trdil je, da je to nezakonito oviranje konkurence. Komisija je po preliminarnem zbiranju informacij začela preiskavo, ki še ni končana. V njej ugotavlja, ali gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja, saj zakonodaja podjetjem ne dovoljuje, da bi preprosto integrirala vse v svoje izdelke.

Microsoft sedaj sporoča, da bodo v EU in EGP na voljo izdelki, ki ne bodo imeli več integriranega Teamsa. Za velike stranke, ki uporabljajo pakete Enterprise, bodo ti odslej dva evra na mesec cenejši, a brez Teams. Ločena naročnina nanj bo stala pet evrov. Obstoječi naročniki bodo lahko obdržali stare združene pakete, novi pa bodo dobili nove. Za manjše naročnike, ki imajo pakete Frontline ali Business, bodo obdržali tudi pakete s Teams, ponudili pa bodo še takšne brez. Brez Teams se bo cena znižala od 0,5 do 2,0 evra na mesec, odvisno do paketa.

Poleg spremembe cen in vsebine paketov bo Microsoft uvedel še nekaj tehničnih novosti. Pripravili bodo dodatno dokumentacijo za uporabo API-jev, ki ponudnikom konkurenčnih konferenčnih rešitev omogočajo integracijo z Microsoft 365 in Office 365. Novi mehanizmi bodo omogočali, da ti gostujejo spletne aplikacije Office podobno, kot je to možno v Teams.