COBISS Ela normalno delovala vsega štiri dni

Matej Huš

22. jun 2024 ob 14:31:28

Natanko štiri dni je nova platforma za izposojo e-knjig COBISS Ela normalno delovala, ko se je pojavil že prvi zelo resen zaplet. Izposoja knjiga na e-bralnikih je bila ukinjena, ker se je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pritožila, da tehnična zaščita za preprečevanje kršitev avtorskih pravic ni zadostna. In tako je bilo e-knjige, ki si jih izposodimo v slovenskih knjižnicah, moč brati le na osebnih in prenosnih računalnikih, ne pa na e-bralnikih, ki so temu početju namenjeni.

Zgodba je bizarna že od začetka. Biblos je prenehal delovati konec maja, nato pa so bili slovenski bralci slabe tri tedne brez možnosti izposoje e-knjige prek knjižnic. Ko je nato zaživela COBISS Ela, so izpadli lastniki bralnikov Kobo in Kindle, saj za uporabo potrebujemo operacijski sistem Android in aplikacijo z nenavadnim imenom Cantook by Aldiko.

Nato so minili štirje dnevi in Zbornica je protestirala, saj je sistem ponujal le zaščito pred kopiranjem Readium 1.0, ki jo je možno enostavneje zaobiti kot novejšo Readium 2.5. IZUM se je odzval z blokado izposoje e-knjige v aplikaciji Cantook by Aldiko, ki nove verzije zaščite ne podpira, zato smo nenadoma lahko uporabljali le osebne in prenosne računalnike, ki so res neprimerni za poglobljeno branje knjig.

Dan pozneje, torej v petek, je IZUM nato sporočil, da izposoja e-knjige spet možna na mobilnih napravah in e-bralnikih z Androidom, ki pa imajo nameščeno aplikacijo FBReader in ne več Cantook by Aldiko. Poudarjajo, da gre za začasno rešitev, ki naj bi pomagala premostiti trenutne težave. Teh res ni malo, saj se je začelo že s pomanjkljivo komunikacijo, saj je številne uporabnike presenetila že ukinitev Biblosa. Marsikdo še danes išče aplikacijo COBISS Ela, do katere pa končni uporabniki nimajo dostopa. To je ime za sistem, ki v zaledju povezuje knjižnice in založnike, medtem ko dejanska izposoja knjig poteka prek spletne strani COBISS+ ali mobilne aplikacije mCOBISS.