Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela

Matej Huš

17. jun 2024 ob 18:20:26

Končalo se je mrtvo obdobje, ki je trajalo od konca maja in ko si ni bilo možno izposojati slovenskih e-knjig. Tedaj je namreč ugasnila Beletrinina rešitev Biblos, naslednik COBISS Ela pa še ni bil nared. Sedaj je napočil trenutek, ko lahko spet pridemo do slovenskih e-knjig. A postopek je vse prej kot uporabniku prijazen.

Najprej povejmo, da čeprav se sistem imenuje COBISS Ela, se tako ne imenuje nobena aplikacija. To je ime za zaledni sistem, ki ga vzdržuje IZUM in v katerega so povezane knjižnice. Člani knjižnic pa si lahko e-knjige v slovenščini izposodijo kar prek običajnega COBISS-a. Berejo jih lahko le na e-bralnikih, ki imajo nameščen Android, saj potrebujejo aplikacijo Cantook by Aldiko. To pa med drugim pomeni, da so na suhem ostali vsi lastniki kindlov in kobov. Res, zelo neprijetna situacija, potem ko je Kobo deloval v Biblosu.

Člani knjižnic si torej e-knjige izposojajo v COBISS+ ali mobilni verziji mCOBISS. Izposodimo si lahko največ pet e-knjig, ki morajo imeti proste izvode. To seveda ni tehnična omejitev, temveč komercialna. Za zdaj ima sistem veliko porodnih krčev. Izposojanje je možno le iz knjižnice, katere član smo, ne pa iz vseh slovenskih knjižnic, ki so v sistemu COBISS. Medknjižnična izposoja torej za e-knjige ne deluje, pa čeprav bi lahko bila le klik oddaljena. Ker imajo knjižnice omejene pravice za e-knjige, se lahko zgodi, da do knjige ne moremo, ker je že preveč izposojena. Zdi se torej, da je nekdo želel vse papirne omejitve preslikati v digitalni svet.