COBISS Ela, teden dni pozneje

Matej Huš

29. jun 2024 ob 14:02:24

Pred tednom dni smo se hudovali, da je nova platforma za izposojo slovenskih e-knjig iz knjižnic COBISS Ela že nekaj dni po začetku delovanja dobila hude porodne krče, saj so izposojo za e-bralnike zaradi težav z zaščito preprosto onemogočili. Težavo so vmes bolj ali manj uspešno reševali, zato knjige sedaj spet lahko beremo na nekaterih e-bralnikih.

Če na kratko povzamemo, je Biblos konec maja prenehal delovati, zato so IZUM in slovenske knjižnice razvili alternativo. Ta se imenuje COBISS Ela - čeprav uporabniki tako poimenovane aplikacije ne bodo našli in si knjige v resnici izposojajo po običajnih poteh v Cobissu - in ne deluje na Amazonovih e-bralnikih in na znamki Kobo. Zlasti slednje je težava, ker so v času Biblosa slovenski bralci množično kupili prav te naprave.

Nova COBISS Ela je torej zapovedovala uporabo aplikacije Cantook by Aldik, za kar potrebujemo operacijski sistem Android. Nato je 20. 6. 2024 IZUM sporočil, da aplikacija ne podpira najnovejše zaščite e-knjige Readium 2.5, zato so izposojo onemogočili. Dan pozneje se je pojavila začasna rešitev, ki je terjala namestitev druge aplikacije FBReader, s katero je bilo možno na Androidu ponovno brati e-knjige. Še teden dni pozneje, torej 26. 6. 2024 pa so sporočili, da Cantook by Aldik ponovno deluje, a le na iOS. Tam je proizvajalec z novo verzijo V1.11.3 podprl Readium 2.5, medtem ko za Android pa rešitve še ni. Bralci z Androidom morajo uporabljati FBReader.

Pripomnimo pa lahko, da če je panično zaklepanje e-knjig in iskanje najnovejše Readium 2.5 povod za vse te težave, se pravi razlog skriva drugje. Ljudje bi želeli brati e-knjige na napravah, ki jih imajo. Če te nenadoma niso več podprte, je edina rešitev zgolj nezakonito odstranjevanje zaščite. In to se sedaj dogaja.