Teleskop James Webb posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej

Matej Huš

1. jun 2024 ob 12:39:33

Z vesoljskim teleskopom James Webb (JWST) so odkrili in posneli galaksijo JADES-GS-z14-0, ki je z naskokom najbolj oddaljena znana galaksija doslej. Galaksija je na posnetku stara pičlih 300 milijonov let, merjeno od velika poka. Istočasno so odkrili še njeno sestrsko galaksijo JADES-GS-z14-1, ki je skoraj enako oddaljena. Galaksiji so opazili oktobra lani in januarja letos v programu JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey), v katerem proučujejo dogajanje v zelo mladem vesolju, le nekaj sto milijonov let po nastanku.

Ob odkritju je raziskovalce presenetila predvsem svetlost galaksije, zato so bili sprva skeptični, da je res tako oddaljena. Z instrumentom NIRSpec na teleskopu (Near-Infrared Spectrograph) so že lanskega januarja izmerili, da je rdeči premik galaksije približno 14. Hkrati so odkrili še sestrsko galaksijo, s katero sta bili videti dovolj blizu, podobno kot en objekt. Šele ko so oktobra lani še z instrumentom NIRCam (Near-Infrared Camera) galaksijo opazili še enkrat, so lahko z večjo gotovostjo potrdili, da je rdeči premik res velik. Po podrobnejšem opazovanju letošnjega januarja so potrdili, da ima JADES-GS-z14-0 rdeči premik 14,32, kar je precej več od dosedanjega rekorda 13,2 za JADES-GS-z13-0.

Nova galaksija v premeru meri okrog 1600 svetlobnih let, večino svetlobo pa so ustvarjale mlade zvezde in ne padanje snovi v supermasivno črno luknjo. Galaksija ima torej maso več sto milijonov naših Sonc, kar je za tako zelo mlado galaksijo neverjetno veliko. Opazovanja z instrumentom MIRI (Mid-Infrared Instrument) pa so pokazala, da sta v galaksiji prisotna vodik in kisik, kar je še en zanimiv rezultat. Kisik nastane šele pozneje v življenjskih ciklih zvezd, torej so v omenjeni galaksiji že tedaj obstajala zvezdna trupelca.