Odkrili najbolj oddaljeno galaksijo doslej

Matej Huš

9. apr 2022 ob 12:23:52

Raziskovalci so opazili najbolj oddaljen objekt v vesolju doslej. Objekt HD1, ki je bržkone galaksija, je od Zemlje oddaljen 13,5 milijarde svetlobnih let, kar je 0,1 milijarde svetlobnih let več od trenutnega rekorderja galaksije GN-z11. Slednjo so odkrili decembra 2020. HD1, ki se nahaja v ozvezdju sekstant, so astronomi s tokijske univerze odkrili aprila letos, o njej pa so javnost obvestili v četrtek.

Z rdečim premikom 13,27 je najbolj oddaljen in med najstarejšimi objekti, ki jih lahko vidimo z Zemlje. Svetloba, ki danes prihaja na Zemljo, je iz HD1 krenila pred 13,5 milijardami let. Zaradi širjenja vesolja, ki razpihuje tudi galaksije vsaksebi, je dejanska razdalja (proper distance) okoli 33,4 milijarde svetlobnih let. Zato je premer vidnega vesolja 93 milijard svetlobnih let, pa čeprav je vesolje staro le 13,8 milijarde svetlobnih let.

HD1 in sestrski objekt HD2, ki je skoraj enako oddaljen, sta torej tako daleč, da ju vidimo, kakršna sta bila 330 milijonov let po velikem poku. HD1 močno sveti v ultravijolični svetlobi (ki seveda zaradi rdečega premika ni več ultravijolična, ko pride do Zemlje), kar kaže na močno aktivnost. Zelo verjetno je bila galaksija tedaj zelo produktivna in je nadpovprečno hitro porajala nove zvezde. Prve meritve kažejo, da naj bi letno nastalo 100 novih zvezd, kar je velikostni razred več od povprečja. Morda pa je močno sevanje posledica česa drugega, denimo supermasivne črne luknje v središču, kar bi bila najstarejša znana črna luknja, ali pa so v HD1 najzgodnejše zvezde, kar smo jih kdajkoli opazili. Zgodnje zvezde (Pop III) so namreč svetile precej močneje od današnjih.

HD1 so opazili med opazovanjem s teleskopi Subaru na Havajih, Vista v Čilu, britanskim infrardečim teleskopom in vesoljskim teleskopom Spitzer. Razdaljo so določili s teleskopom ALMA v Čilu, sedaj pa bo oči vanj uprl še James Webb.