Voyager 1 že pošilja podatke z dveh instrumentov

Matej Huš

26. maj 2024 ob 19:20:26

Z najbolj oddaljene delujoče sonde v vesolju so zopet začeli pritekati znanstvenoraziskovalni podatki. Voyager 1, ki je zaradi okvare treh odstotkov pomnilnika novembra lani zašel v škripce, so prvotnim črnoglednim napovedim navkljub uspeli rešiti. Minuli mesec je NASA sporočila, da spet smiselno komunicira z Zemljo, nato pa so še nekaj tednov popravljali posamezne nastavitve. Sedaj je Voyager 1 spet v formi.

Voyager 1 ponovno pošilja podatke z dveh od svojih štirih znanstvenih instrumentov, sporoča NASA. Še vedno se NASA ukvarja s kalibracijo preostalih dveh instrumentov, s čimer bo vzpostavljeno stanje izpred novembra. Voyager 1 lahko že uporablja merilnik plazme in magnetometer, še vedno pa pripravljajo merilnik kozmičnih žarkov in nizkoenergetskih nabitih delcev. Še šest drugih instrumentov že novembra ni delovalo, ker imajo bodisi premalo energije bodisi po obhodu Saturna niso več relevantni. To predstavlja velikanski uspeh, saj je Voyager 1 oddaljen 24 milijard kilometrov, povratna komunikacija traja 45 ur, plovilo pa je na poti že od davnega leta 1977. Za vsak poizkus odprave napake so torej čakali dva dni, da so prejeli odziv.

Bob Rasmussen, ki je bil član ekipe Voyager 1 že v 70. leti, nato pa se je leta 2022 vrnil, je pojasnil razloge za novembrsko odpoved. Pripisujejo jo kombinaciji staranja in poškodb zaradi sevanja. Zato ne izključuje ponovitev težav v prihodnosti, morda tudi pri sestrskem plovilu Voyager 2. Oba imata pred seboj še nekaj let delovanja, konec desetletja pa bosta njuna vira energije postala prešibka, da bi od plovil še kaj slišali.