Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Primož Resman

2. jun 2014 ob 21:41:38

Predstavitvi OS X Yosemite je sledila predstavitev še enega osveženega operacijskega sistema, iOS 8. Tokrat se grafična podoba ni bistveno spremenila, saj smo bili tega deležni že pred enim letom. Seveda so se pohvalili, da imajo daleč največji delež uporabnikov na najnovejši različici operacijskega sistema, da so njihove naprave podirale lastne prodajne rekorde, da je veliko število novih uporabnikov prebegnilo z Androida, itd.

Nespremenjeni grafični podobi navkljub iOS 8 vseeno prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Opozorila so po novem bolj interaktivna, saj omogočajo neposredno upravljanje z njimi - iz katerekoli aplikacije je mogoče na hitro odgovoriti na sporočilo SMS, dodati komentar na Facebooku, všečkati prijateljevo deljenje lokacije na Foursquareu, itd. V večopravilnem pogledu, dostopnem z dvakratnim pritiskom na fizični gumb pod zaslonom, so po novem na voljo kontakti, s katerimi največ komunicirate. Mogoče jih je poklicati v običajnem, telefonskem načinu, opraviti Facetime videoklic (ali Facetime klic z zgolj zvokom) oz. jim poslati sporočilo. Spotlight prejema novosti iz OS X, torej poleg iskanja po datotekah in med aplikacijami na telefonu po novem omogoča iskanje po spletu (Google, Wikipedia), po skladbah na trgovini iTunes in podobno.

Tipkovnica v iOS 8 prinaša boljše predloge pri tipkanju po vzoru Swiftkey, kjer se uči najbolj pogosto uporabljenih besed uporabnika in mu jih predlaga glede na sproti pisano besedilo (drsenje s prstom ni podprto). Za Slovenijo seveda še vedno precej neuporabno, a vseeno že od začetka podpirajo vsaj 14 jezikov, kar je pohvalna količina. Uporabniki iMessages z večjo skupino prijateljev bodo verjetno veseli novice, da bo po novem mogoče dodajati in odstranjevati udeležence pogovora, ko ta teče ter ga vmes tudi zapustiti, medtem ko je bilo do sedaj to nemogoče - začetnega nabora sodelujočih ni bilo mogoče spremeniti. Po vzoru Facebook Messengerja je lažje pripenjati slike in glasovna sporočila, ki pa se lahko po določenem času samouničijo, po vzoru Snapchata.

Z iCloud Drive je iOS končno dobil bistveno izboljšano upravljanje z datotekami, ki jih je mogoče odpirati in urejati v katerikoli aplikaciji, brez da bi bilo uporabnikom treba skrbeti za več različnih različic, kjer se zmedejo in ne vedo več, katera je prava. Obstajala bo namreč le ena, ki bo ves čas posodobljena na vseh napravah. Uporabnikom v podjetjih bodo prišle prav nove zmožnosti, ki bodo poenostavile povezovanje v omrežja in sisteme podjetij, brez da bi za to morala poskrbeti tehnična podpora. Isti nabor funkcionalnosti bodo lahko koristile tudi izobraževalne ustanove za svoje učence.

Novost v iOS 8 je, kot je bilo pričakovano glede na napovedi, boljša podpora zdravstveno-športnim napravam prek HealthKit. Gre za poenotenje podpore obstoječih aplikacij in naprav v bolj enotnem vmesniku oz. aplikaciji, ki bo spet izboljšala uporabniško izkušnjo ter bo obenem še poenostavila sodelovanje z zdravstvenimi ustanovami (podatke bo npr. mogoče pošiljati osebnemu zdravniku in nazaj). V iOS 8 bo bistveno lažje deliti slike in glasbo z družino, saj bo mogoče določiti vse družinske člane (do 6) ter jim enostavno pošiljati slike. Mogoče bo preverjati lokacijo njihovih naprav (starši recimo preverjajo, kje se nahajajo otroci), nakupi v glasbeni trgovini iTunes so na voljo celotni družini, mogoče pa je vključiti starševski nadzor, kjer morajo starši potrditi vsako nameščanje aplikacij na napravah svojih otrok.

Z iCloud Drive so seveda vse slike, zajete npr. na iPhonu, uporabniku na voljo na vseh njegovih napravah. Na napravah je jasno mogoče pregledovati tudi slike, ki se nahajajo le v oblaku. Poenostavljeno in uporabniku bolj prijazno je popravljanje in urejanje slik, ki se praktično takoj pojavijo na drugi napravi v vseh smereh - popravljanje slike na iPadu je praktično takoj posodobi na iPhonu. OS X bo svojo aplikacijo Photos, ki se bo povezovala z mobilnimi napravami, dobil šele v začetku prihodnjega leta, a bo nabor zmožnosti še bistveno obsežnejši, kot na napravah z iOS. Vse te slike in videoposnetki v polni ločljivosti seveda zasedajo prostor na iCloud, kjer je prvih 5 GB brezplačnih, skupnih 20 GB prostora stane 0,99 dolarja na mesec, 200 GB stane 3,99 dolarja na mesec, na voljo pa bodo še obsežnejši paketi, vse do 1 TB prostora.

Siri je tokrat skoraj zapostavljen, saj so omenili le, da po novem podpira dodatnih 20 jezikov ter da so se povezali s Shazamom za prostoročno prepoznavanje skladb, ki se predvajajo v uporabnikovi okolici.

V delu, namenjenem predvsem razvijalcem, so povedali, da je novih API-jev prek 4000, kjer je najpomembnejša novost lažje deljenje datotek med aplikacijami, v opozorilni center in v Safari prihajajo razširitve (v slednjem po vzoru namiznih brskalnikov). Velika novost je možnost menjave tipkovnice (Swype bo med prvimi, ki bodo ponujali zamenjavo), s TouchID se bodo lahko povezovale druge aplikacije (npr. za vpis v račun), fotoaparat bo omogočal veliko bolj fine nastavitve, predstavljen pa je bil še HomeKit, ki bo omogočal povezavo doma z napravo z iOS-om. Z iPhona ali iPada bo tako mogoče zaklepati vrata, ugašati luči, nadzorovati varnostne kamere in podobno.

Za lažji razvoj aplikacij so namenjeni CloudKit (Applova pomoč razvijalcem aplikacij s strežniško komponento), Metal, ki po vzoru AMD-jevega Mantla omogoča učinkovitejše delo s 3D grafiko in drugimi procesorji DSP, SpriteKit kot fizikalni paket ter SceneKit, ki npr. omogoča enostavno predelavo 2D igre v 3D svet. Predstavitev se je zaključila z novim programskim jezikom Swift, ki je pravzaprav poznani Objective-C brez odvečne prtljage. Xcode ga bo seveda podpiral skupaj s hitrim predogledom aplikacije.

iOS 8 bo v beta različici za razvijalce na voljo že danes, medtem ko bo končna različica za širšo javnost na voljo jeseni.