Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Jurij Kristan

13. nov 2023 ob 07:45:52

Kalifornijsko podjetje Humane je po mesecih ugibanj predstavilo AI Pin, pametnega pomočnika v obliki nekakšne broške, ki naj bi bil po njihovem naslednja stopnja v tehnologiji gadgetov.

Kaj bo naslednja potrošna elektronska naprava, ki bo zamenjala pametne telefone, je vprašanje za milijarde evrov, s katerim si belijo glave v Silicijevi dolini in širše. Videli smo že več kandidatov, od pametnih očal do slušalk, ki pa se jim še ni uspelo preriniti v ospredje. Zagonsko podjetje Humane iz San Francisca meni, da bomo v prihodnosti vsi kolovratili naokrog s pametnimi priponkami, s katerimi se bomo pogovarjali kot možje in žene iz Zvezdnih stez. Po tem ko so letos skušali na različne načine že vzbuditi pozornost z dražilci, so AI Pin sedaj tudi uradno naznanili; napravica s ceno 700 dolarjev (ZDA, brez davka) bo na voljo zgodaj prihodnje leto, medtem ko prednaročila poženejo 16. novembra.

AI Pin ima velikost škatlice za brezžične slušalke in naj bi nam nenehno sedel pripet na prsi, in sicer z magnetno ploščico; opcija tu je tudi dodatna baterija na notranji strani oblačila. Toda naprava verjetno ne troši dosti elektrike, saj nima zaslona. Uporabnik jo nadzoruje na več načinov, bodisi glasovno - pri čemer mora za štart tapkati po njej, saj ne pozna ukaza za zbujanje - bodisi z zanimivim vmesnikom, ki mu ga na dlan nariše laserski projektor. Toda poglavitna funkcionalnost pravzaprav izvira iz programja, natančneje rečeno digitalnega pomočnika, zasnovanega na bazi velikih jezikovnih modelov - kar tu pomeni GPTje, saj je poglavitni partner podjetja OpenAI. Svojo broško lahko tako povprašamo po vremenu ali ji naročimo, naj nam med tekom predvaja glasbo.

Če bi Humane kaj takega pokazal pred nastopom Alexe, Siri in njunih sorodnic, bi bržkone navdušil, tako pa se strokovni opazovalci praskamo po glavi, kaj naj bi AI Pin prinesel takšnega, česar nimajo že telefoni in ure. V demo predstavitvi je sicer nekaj zanimivih predlogov, kot je držanje predmeta pred seboj, nakar nam AI Pin pove, kje ga dobiti in koliko stane, ter ga naroči. Ja, naprava ima tudi 13 MP kamerico. Toda ravno dejstvo, da bi na ta način vedno hodili naokoli s kamero, uperjeno v sogovornike, sproža upravičene pomisleke glede na odpor, ki so ga v tem oziru sprožila očala Google Glass. Kot tudi nerodnost pogovarjanja s pametno napravo denimo sredi avtobusa. To še niso vse milo rečeno nenavadne značilnosti predstavljenega pomočnika; Humane tako ne razmišlja o tržnici aplikacij, temveč zgolj zaprtem, omejenem zbiru programja; prav tako je AI Pin nemogoče uporabljati brez telefonske povezave na linijo, tudi če smo v dosegu brezžičnih omrežij Wi-Fi. Tako je potrebno stroškom prišteti še obvezno naročnino. Zato ni presenečenje, da so prvi odzivi zvečine mešanica pikrosti, začudenosti in posmeha.