Satelita zgolj deset metrov od trka

Matej Huš

23. apr 2024 ob 13:12:40

Konec februarja sta se dva satelita skorajda zaletela, šele sedaj pa smo izvedeli, kako malo je zares manjkalo. Odsluženi ruski vohunski satelit Cosmos 2221 in Nasin TIMED za analize atmosfere sta se zgrešila za vsega deset metrov. Doslej so menili, da sta letela 20 metrov vsaksebi, sedaj pa je pomočnica direktorja NASE Pam Melroy sporočila, da je šlo še bolj na tesno. Na 39. vesoljskem simpoziju, ki je v začetku meseca potekal v Coloradu Springsu, je razkrila posodobljeno oceno in dodala, da jih je vse skupaj zelo prestrašilo, sama pa da je šokirana.

Če bi satelita trčila, glavna težava ne bi bilo njuno uničenje, temveč nastanek več tisoč kosov vesoljskih smeti. Nastali drobci bi potem še desetletja krožili okrog Zemlje in predstavljali nevarnost za druge satelite in vesoljska potovanja. To se je v preteklosti že dogajalo. Avgusta 2021 je kitajski satelit Yunhai 1-02 naletel na ostanke rakete Zenit-2. V vesolju je trenutno 11.500 satelitov in 36.500 kosov vesoljskih smeti, ki merijo vsaj 10 centimetrov. Še bistveno več je manjših, ki pa jim ne morejo slediti. Ker potujejo s hitrostmi več deset tisoč kilometrov na sekundo, predstavljajo velike nevarnosti ob trkih.

Rešitve za čiščenje še ni, morajo pa sateliti dandanes imeti način za varno upokojitev. Stari sateliti seveda tega niso upoštevali.