Amazon obupuje nad veleblagovnicami brez blagajn

Jurij Kristan

5. apr 2024 ob 09:00:39

V Amazonu bistveno krčijo rabo tehnologije Just Walk Out, ki avtomatizira prodajo na način, da kupec zgolj nabere izdelke in odide iz prodajalne. Pristopa očitno niso uspeli dovolj izpopolniti (plačljiv vir, alternativa).

Pred šestimi leti so pri Amazonu začeli odpirati trgovine z napredno tehnologijo brez blagajn, Just Walk Out. Kupci so ob vstopu poskenirali svoj telefon, kar je bila tudi vsa potrebna interakcija s sistemom prodaje; nato so preprosto s polic vzeli, kar so si zaželeli, in odkorakali ven. Sistem je z množico kamer in tehnologijo prepoznave podob zabeležil, kaj vse so nabrali, in temu primerno obremenil njihov Amazonov račun. Vsaj v teoriji, to je. V praksi je namreč pristop trpel za kopico večjih ali manjših težav. Za čim bolj zanesljivo delovanje so morali biti izdelki skrbno pospravljeni na prave police in sistem se je zmedel že, če je kateri od kupcev artikel vrnil na napačno, zato je moralo biti v takšni trgovini še vedno dosti Amazonovih delavcev iz mesa in krvi, da so stvari pospravljali na pravo mesto.

Predvsem pa je dosti prahu dvignila reportaža medija The Information iz lanskega leta, v kateri so razkrili, da je moral Amazon sredi leta 2022 samo za preverjanje dogajanja v trgovinah na daljavo zaposlovati približno 1000 ljudi, povečini v Indiji. Ti so motrili dogajanje na kamerah - ki jih je bilo okrog 100 na posamezno trgovino - in preverjali, ali je sistem pravilno beležil kupljene reči, ter v primeru napak popisovali slike in posnetke, da se je strojna inteligenca na napakah lahko učila. Ključen je podatek, da so morali v povprečju na vsakih 1000 nakupov preverjati kar 700, veliko več od želene kvote od 20 do 50 preverjanj na 1000 nakupov. Do danes naj se položaj ne bi bistveno izboljšal.

Zato bodo v kratkem v vseh večjih veleblagovnicah tehnologijo Just Walk Out zamenjali s pametnimi nakupovalnimi vozički, ki so nekakšna različica terminalov za nakupe brez prodajalca, namontirana na vozičke. V Amazonu so diplomatsko pojasnili, da je tehnologija Just Walk Out sicer napredovala, a so si kupci želeli jasnejšega sledenja kupljenim artiklom in transakcijam. Ob tem ni odveč omemba, da so morali doslej - zaradi omenjenih preverjanj iz Indije - na račune dostikrat čakati po uro ali več. V Amazonu bodo Just Walk Out sicer še naprej skušali razvijati v peščici manjših prodajaln, tako da dokončne smrti še ni storil.