Marca na hišo na Floridi res padel kos vesoljskih smeti

Matej Huš

18. apr 2024 ob 08:29:07

Neznani predmet, ki je marca letos treščil v stanovanjsko hišo v Naplesu na Floridi, je resnično del z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je po analizi potrdila NASA. Gre za del 2,9 tone težke palete baterij, ki so jo leta 2021 namenoma zalučali z ISS proti Zemlji in bi morala zgoreti v atmosferi. A to se ni zgodilo v celoti, zato je slab kilogram težak kos dimenzij 10 cm x 4 cm padel skozi streho stanovanjske hiše.

NASA pojasnjuje, da ne gre za del baterije, temveč za superzlitino iz niklja in kroma (Inconel). Kos je predstavljal del ohišja baterij. NASA bo sedaj temeljito preverila trajektorijo vstopa v atmosfero in razloge, zakaj paleta ni v celoti zgorela v atmosferi. Po potrebi bodo prilagodili modele za prihodnje vstope v atmosfero, da se to ne bo več dogajalo.

Odmetavanje odsluženih delov opreme in infrastrukture v vesolju ni redko, saj ob degradaciji orbite predmeti v ozračju zgorijo. To je bolje kakor odmetavanje v stabilne orbite, kjer je že sedaj več tisoč večjih kosov smeti, ki jim redno sledijo, ter na milijone manjših koščkov, katerih položaji niso natančno znani. Ti predstavljajo tveganje za vesoljske operacije, saj trki zaradi visokih hitrosti povzročajo resne posledice. Tudi odmetavanje večjih kosov, ki včasih pripotujejo do površja, ni povsem nezaslišano. Maja 2021 so v Indijskem oceanu pristali ostanki 20-tonske kitajske rakete, februarja letos pa je na površje treščil odsluženi in neodzivni evropski satelit, ki je končal v Pacifiku.