Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Matej Huš

21. mar 2024 ob 07:19:56

Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo petletna podpora, obstajal pa bo v verzijah Professional Plus, Standard in Embedded. Večja novost pa je umik programa Microsoft Publisher.

Še druga novica pa je, da Office 2024 sploh ne bo zadnji! Sledil bo še vsaj ena verzija v prihodnosti, ki bo takisto na voljo kot LTSC. Drži pa, da v teh različicah ne bo umetne inteligence Copilot in še kakšne druge novosti, ki bodo omejene na oblak. Microsoft še vedno želi, da prestopite na Microsoft 365.