Microsoft bo pokopal blagovno znamko Office

Matej Huš

13. okt 2022 ob 22:08:20

Po več kot treh desetletjih se legendarna blagovna znamka Office poslavlja, so sporočili iz Redmonda. Priljubljeni programi Word, Excel, Outlook in sorodniki sicer ostajajo, a bodo odslej del preimenovane zbirke Microsoft 365. Da se bo to zgodilo, je bilo slutiti že pred dvema letoma, ko se je spletna zbirka Office 365 preimenovala v Microsoft 365. Sedaj pa bodo odstranili vse omembe Officea.

Office.com, mobilna aplikacija Office, programski paket Office za Windows in podobno se bodo vsi preimenovali v Microsoft 365. Dobili bodo tudi nove logotipe in ikone. Office.com bo spremenjena že prihodnji mesec, preostali programski deli pa januarja. V paketu Microsoft 365 bodo na voljo Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Loop, Clipchamp, Stream in Designer. Office bo ostal le kot ime starejših verzij, torej Office 2021 ali LTSC. Te bo še vedno moč kupiti s trajno licenco, ki pa bo verjetno sčasoma dobila drugačno ime. Tudi obstoječih uporabniških računov Office 365 še ne bodo preimenovali takoj.

Microsoft je tudi malce zapletel poimenovanje. Aplikacija Microsoft 365 bo začetno okno v paket Microsoft 365 z istim imenom. Ukinjanje blagovnih znamk sicer ni novo, saj je sredi leta 2019 Windows Defender postal Microsoft Defender. Tudi Azure Sentinel je postal Microsoft Sentinel ipd. Za zdaj se Windows in Xbox zdita dovolj močni blagovni znamki, da bi lahko obstali, a prihodnost lahko še marsikaj spremeni. Navsezadnje je padel tudi mogočni Office.