Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Matej Huš

16. feb 2024 ob 17:24:58

Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil zahtevek za delno povračilo cene vozovnic v višini 1630 kanadskih dolarjev, je letalska družba to zavrnila. Povedali so mu, da ta možnost velja le, če jo izbere ob nakupu vozovnice, ne pa retroaktivno. Čeprav jim je predložil zaslonske posnetke pogovora s pomočnikom, družba ni želela izplačati denarja. Po pregovarjanju je nato vložil tožbo na Tribunal za poravnave, ki je odločil v njegov prid. Air Canada je trdila, da je pomoč umetne inteligence ločena pravna oseba in da ga ne poganja Air Canada. To morda drži, a ker se znajde na njihovi spletni strani, bi morale biti njegove inforamcije enako verodostojne kot informacije na statičnih straneh. Air Canada mora vrniti obljubljene deleže vozonic, so odločili na tribunalu.