KLM: Letite odgovorno, letite manj

Matej Huš

7. jul 2019 ob 19:51:51

Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za veliko izpustov toplogrednih plinov (ne le ogljikovega dioksida).

Letalski promet ustvari približno 2,5 odstotka vseh emisij ogljikovega dioksida. Učinkovitost in izkoristek letal nenehno rasteta, a še bolj raste tudi število letov. Moderna letala porabijo okrog tri litra goriva na 100 kilometrov na potnika, torej so dobro napolnjeni osebni avtomobili učinkovitejši. Najbolj trajnosten je seveda prevoz z vlakom ali avtobusi. Najnižji ogljični odtis pa seveda imamo, če nikamor ne gremo.

KLM ne pravi, da se moramo odrekati dopustom, se pa sprašujejo, ali morajo biti resnično vsi sestanki v živo, ali se moramo res na vse odpeljati z letalom in na koncu ponuja še doplačilo pri vozovnicah za projekt CO2ZERO. Gre za del iniciative CO2OL Tropical Mix, v okviru katere KLM v Panami sadi drevesa (doslej 3,5 milijona).

Evropa je posebej prikladna za alternativne načine potovanja, ker je dovolj majhna in dobro povezana z javnim prevozom, da se v številnih primerih leteti niti ne splača.

Zanimiv je tudi razrez po letalskih družb po učinkovitosti glede na porabo goriva pri čezatlantskih letih, kjer je na prvem mestu Norwegian. To je razumljivo, ker gre za nizkocenovnega prevoznika, ki ima konfiguracijo letal z največ sedeži. Sledijo pa Swiss, KLM, Turkish in Air France.

Da je letalski promet pomemben onesnaževalec, ugotavljajo tudi evropske države. Francija si prizadeva, da bi v EU ukinili izvzetje letalskega goriva iz obdavčevanja. Gre za posledico mednarodnega sporazuma iz leta 1944, po katerem se na letalsko gorivo ne plačuje davkov. Francija si prizadeva za spremembo tega sporazuma, hkrati pa lahko EU obdavčit tudi izpuste CO2, kakor velja za industrijo. V Franciji se pojavljajo še radikalnejše ideje, denimo prepoved kratkih domačih poletov, namesto katerih bi lahko potovali s hitrimi vlaki TGV. Ti so sicer že poskrbeli za znižanje števila letov v kraje, kamor vozijo.