Trije obtoženi za vdor v FTX in krajo 400 milijonov dolarjev

Matej Huš

3. feb 2024 ob 11:28:39

Čeprav je bil ustanovitelj kriptomenjalnice FTX Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, povezane s propadom FTX, postopki in preiskave še niso končani, saj so v propadu sodelovali tudi drugi. V sredo je ameriško tožilstvo vložilo obtožnico zoper tri osebe, ki so s kriptomenjalnice ukradle za 400 milijonov dolarjev bitcoinov, medtem ko je bil FTX na smrtni postelji.

Na 18 straneh obtožnice so Robert Powell, Carter Rohn in Emily Hernandez obtoženi kraje identitete, zarotništva, prevare. Po prepričanju tožilstva so med marcem 2021 in aprilom 2023 s taktiko menjave kartic SIM okradli več kot 50 žrtev. Najbolj znan je njihov napad na FTX, ki se je zgodil novembra 2022. Takrat so vdrli v račun enega izmed zaposlenih v FTX in mu uspeli ukrasti 400 milijonov dolarjev bitcoina. V obtožnici sicer FTX ni neposredno omenjen, a za kaj drugega ni moglo iti.

Napad z zamenjavo kartice SIM vključuje prevaro operaterja, ki ga prepričajo, da je žrtev izgubila kartico SIM (ali telefon), da jim številko klonira na drugo kartico SIM, ki je v lasti napadalcev. Nato lahko vstopijo v sisteme, ki so zavarovani z 2FA, če je druga stopnja telefonska številka. Tako ne gre za vdore, ki bi terjali tehnično znanje, temveč za manipulacijo. V letu 2022 so samo v ZDA prejeli več kot dva tisoč prijav vdorov s to tehniko.