Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Jurij Kristan

11. nov 2022 ob 08:03:15

FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od ponudbe odstopil, in sicer z razlago, da je pregled situacije pokazal na previsoko tveganje, obenem pa razkril tudi preiskave, ki jih okoli FTX trenutno opravljajo ameriški regulatorji. V zadnjih dneh si Bankman-Fried mrzlično prizadeva najti vlagatelje, s pomočjo katerih bi zadostil tekočim zahtevkom paničnih strank; obenem ustavlja poslovanje svoje preprodajalske firme Alameda, v negotovosti je tudi ameriška izpostava FTX.

Dogajanje je zanimivo in pomembno iz več zornih kotov. Sam Bankman-Fried je eden od najbolj izpostavljenih igralcev kriptotržišča; ne le spričo svojih družb, temveč tudi izdatnega lobiranja v ameriški politiki in bančnem sektorju, kjer je skušal utreti pot kriptovalutam. Na začetku tega leta je bil vreden okoli 24 milijard dolarjev, sam FTX pa je bil ocenjen na 32 milijard, z mnogimi vidnimi investitorji, kot sta Blackrock in SoftBank. Do problemov je pripeljal zapleten splet dogodkov. Temelji za krizo so bili postavljeni v zadnjih mesecih, ko je Bankman-Fried odšel na pomoč več drugim projektom kriptotržišča, ki so v aktualni krizi zabredli v rdeče številke. Pri tem je očitno za kritje uporabljal tudi depozite v FTX, kar je bilo proti pravilom, obenem pa je bil zelo površen in si je na pleča nakopal preveč dolgov. Sprožilec je sledil čez vikend, ko se je zapletel v eno od mnogih besednih vojn z Changpeng Zhaom, ker se je Binance odločil znebiti svoje zaloge FTX žetonov FTT, z besedami, da se jim konkurenčna menjalnica ne zdi več stabilna. Tudi omenjena ponudba o prevzemu je položaj kvečjemu še poslabšala in vprašanje o Zhaovih motivih zaenkrat ostaja nerazčiščeno.

Dogodek je sprožil novo krizo zaupanja v kriptoplatforme in povzročil padec tečajev vidnejših kriptovalut. Bitcoin, eter in druge so tednu dni izgubile približno četrtino vrednosti, preden so se začele v četrtek pobirati.