FTX-ov ustanovitelj Bankman-Fried spoznan za krivega

Matej Huš

3. nov 2023 ob 20:19:48

Newyorško sodišče je Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice. Ustanovitelj in nekdanji direktor kriptomenjalnice FTX je bil obsojen v enem najodmevnejši procesov zaradi finančnih prevar. Porota je za odločitev potrebovala le štiri ure, da ga je spoznala za krivega dveh kaznivih dejanj finančne prevar in petih kaznivih dejanj zarotništva. Bankman-Fried se je bil sicer izrekel za nedolžnega.

Kazen mu bo sodišče izreklo 28. marca prihodnje leto, je sporočil okrožni sodnik Lewis Kaplan. Grozi mu več desetletij za rešetkami. Njegov odvetnik Mark Cohen je izrazil razočaranje nad razsodbo in napovedal nadaljevanja boja z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. Prihodnje leto marca se bo začel še en sodni postopek, saj je Bankman-Fried obtožen tudi nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja podkupovanja in bančne prevare.

Postopek proti Bankman-Friedu se je začel po propadu njegove borze FTX. Med stečajnim postopkom so na dan privreli zaskrbljujoči podatki o finančnem poslovanju. Hitro je postalo jasno, da FTX ni propadel zaradi neugodnih razmer na trgih, temveč ker ga je Bankman-Fried uporabljal kot zasebni bankomat in kršil številne zakone. Med drugim je z denarjem komitentom financiral lasten investicijski sklad Alameda Research. Slednji je nato z denarjem poplačeval posojila in velike vsote posojal tudi Bankman-Friedu in drugim veljakom v podjetju. Ti so se s temi vložki igrali na trgih in tudi donirali političnim strankam.

Na sojenju so zaposleni v podjetju na visokih funkcijah pričali proti njemu, zato se je na koncu tudi Bankman-Fried odločil pričati. Dejal je, da naredil nekaj napak, zlasti pri obvladovanju tveganj, a da ni kradel denarja komitentom. Najbolj žgočim vprašanjem pa se je v navzkrižnem zasliševanju izognil. Po koncu sojenja so ga odpeljali v pripor, kjer že od avgusta čaka na konec sojenja.