Boeing 737 Max 9 lahko spet leti, krivec za incident proizvajalec

Matej Huš

29. jan 2024 ob 21:55:30

Ameriška uprava za letalstvo (FAA) je v petek dovolila, da se letala Boeing 737 Max 9 spet vrnejo na nebo. Po prizemljitvi zaradi preiskave, kako so mogla med letom odpasti vrata, je FAA določila protokol za preverjanje letal. Ko ga prevozniki uspešno opravijo, lahko letala vrnejo v uporabo. Po pregledu 40 letal je FAA postavila tudi smernice za vzdrževanje, ki bodo preprečile tovrstne incidente v prihodnosti. A to še zdaleč ne pomeni konec težave za Boeing, ki je bil krivec za incident.

FAA je tako Boeing obvestila, da ne bo izdala dovoljenja za povečanje proizvodnih kapacitet za serijo Max. Vse dokler ne bo Boeing dokazal, da so težave z zagotavljanjem in nadzorom kakovosti odpravljene, ne bo širitve proizvodnje. Namesto tega bo FAA okrepila nadzor nad Boeingovimi proizvodnimi linijami. Dejali so, da so dosedanje težave s kakovostjo nesprejemljive, zato bodo izvajali več inšpekcijskih nadzorov na licu mesta, torej v proizvodnih obratih. Če bo Boeing udeležen še v kakšnem incidentu, pa v najhujšem primeru grozi ustavitev proizvodnje 737.

Izkazalo se je namreč, da je nesrečno letalo že proizvodno halo zapustilo brez ustreznih vijakov, zaradi česar so vrata naposled odpadla. To se je zgodilo med popravilom na liniji v Rentonu, ki ga je izvedel Boeing.