Boeingi 737 Max 9 še vedno prizemljeni

Matej Huš

24. jan 2024 ob 20:11:09

V pregledu svojih letal Boeing 737 Max 9, ki ga je zapovedal ameriški regulator zaradi incidenta, v katerem so z letala odpadla vrata na sicer blokiranem zasilnem izhodu, je prevoznik United Airlines že pred dvema tednoma odkril več majavih vijakov, ki niso bili ustrezno pričvrščeni. Isto je odkril tudi Alaska Airlines, katerega letalo je bilo udeleženo v incidentu. Izvršni direktor Ben Minicucci je v najnovejšem intervjuju dejal, da ni le frustriran in razočaran, temveč preprosto jezen. Dogodki so ogrozili varnost potnikov in letal, hkrati pa je moralo podjetje prizemljiti omenjena letala in predrugačiti urnike poletov.

Uprava za letalsko varnost (FAA) je nato odredila izredni pregled proizvodnje letala v Boeingu in poostren nadzor nad vzdrževanjem. Prizemljena letala bo lahko ponovno letela, ko bodo prestala ponovni pregled in izpolnila FAA-jeve smernice o varnosti - ki pa še niso izdane. Z drugimi besedami: FAA še ni sporočila, kaj točno je treba pogledati in popraviti, da se prepreči podobne incidente v prihodnosti. Dotlej ostajajo letala na tleh, s tem pa težave pri načrtovanju urnikov.

Ali so Boeingovi interni nadzorni sistemi zadostni, pa bodo ugotavljali tudi v kongresu, kjer se zavzemajo za strožjo obravnavo. Novo težavo pa je Boeing imel minuli teden. V soboto se je letalu 757-200, ki bi moralo poleteti iz Atlante v Bogoto, med vožnjo po letališču snelo kolo in odkotalilo. Letalo so morali odvleči s piste, ponovno pa je letalo 22 ur pozneje. Proizvodnja letal Boeing 757-200 se je končala leta 2004, konkretni primerek pa je bil star 32 let.