Boeingovi 737 Max 9 prizemljeni

Matej Huš

7. jan 2024 ob 16:16:46

Ameriška Uprava za letalstvo (FAA) je včeraj prizemljila letala Boeing 737 Max 9, ki so v lasti ameriških družb ali bi letala v ameriškem zračnem prostoru. Preden bodo letala spet smela v zrak, morajo prestati obvezen pregled, ki traja od štiri do osem ur. Omejitev je prizadela okoli 171 leta, so ocenili.

Razlog je nezgoda na letu 1282 družbe Alaska Airlines, ki se je primerila v petek, 5. januarja. Med letom iz Portlanda v Oregonu proti Ontariu v Kanadi so z letala odpadla vrata enega zasilnega izhoda, panel v trupu in deli sedeža, ki ni bil zaseden. Zaradi padca tlaka v kabinu so se spustile maske za preskrbo s kisikom, letalo pa se je vrnilo proti izhodišču in 20 minut po vzletu ponovno pristalo na letališču v Portlandu. Poškodovanih ni bilo, so pa iz letala padli telefoni nekaterih uporabnikov in majica enega mladoletnega potnika, ki ga je mati držala in preprečila, da bi ga posrkalo iz kabine. Nesreča se je zgodila na novem letalu, ki je prvi certifikat za letenje (airworthiness certificate) dobilo oktobra lani.

Uradno razlog za incident še ni znan. FAA je zagotovila, da je varnost prva prioriteta, zato morajo vsa letala istega tipa na pregled, preden bodo lahko spet poletela. Boeing je dejal, da obžalujejo dogodek in da podpirajo odločitev o pregledu letal.

Pred petimi leti je strmoglavljenje dveh letal Boeing 737 Max poskrbelo za eno najdaljših prizemljitev. Tedaj se je izkazalo, da je nesrečo zakrivil okvarjeni senzor za kót leta, zaradi katerega je MCAS nepravilno usmeril nos letala proti tlom. Ker piloti niso poznali podrobnosti sistema in se na njem niso usposabljali, nesreč niso mogli preprečiti. Med preiskavo so odkrili več sistemskih nepravilnosti v postopku certificiranja letal, tako pri Boeingu in FAA. Takrat je šlo za varianti Boeing 737 Max 8, to pot pa je incident doletel 737 Max 9, ki je nekoliko daljše letalo in rahlo posodobljeno.

NTSB je začel preiskavo dogodka.