Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Jurij Kristan

19. dec 2023 ob 21:57:56

Na dan so prišle podrobnosti poravnave, ki jo je Google letošnjega septembra sklenil z ameriškimi zveznimi državami v procesu zaradi monopolnega obnašanja v trgovini Play: plačal bo 700 milijonov dolarjev in uvedel nekaj manjših sprememb v trgovini.

Vzporedno s tožbo Epica proti Googlu, ki se je razpletla pred tednom dni, so ločen proces proti velikanu iz Mountain Viewa v zvezi s trgovino Play vodile tudi ameriške oblasti, in sicer vseh 50 zveznih držav, Washington DC, Portoriko in Deviški otoki. Tudi ta se je loteval visoke 30-odstotne marže in omejevanja možnosti drugih kanalov za plačevanje (in ga ne smemo mešati s povsem drugim procesom Pravosodnega ministrstva proti Googlu zaradi monopolnega obnašanja pri spletnem iskanju). Do sporazumne poravnave je prišlo že v začetku septembra, toda podrobnosti so ohranili tajne do zaključka Epicove tožbe. Čeprav gre tehnično za različna procesa, je jasno, da so se v Googlu z različnimi prijemi že vse leto pripravljali na potencialne posledice slabih izidov na sodišču glede te tematike v splošnem, zato ju ni mogoče preudarjati povsem ločeno.

V tej poravnavi bo Google državljanom ZDA plačal 630 milijonov ameriških dolarjev, državam pa še dodatnih 70 milijonov. Obenem bodo na Play Storu uvedli nekaj sprememb v smeri večje odprtosti za plačilne alternative, ki neposredno izhajajo iz postavk sporazuma. Med njimi najdemo alineje, kot sta "7-letno omogočanje nameščanja aplikacij na telefone z mest, ki niso Google Play" in "5-letno omogočanje rabe servisa User Choice Billing" in tako dalje. Kot je razvidno, jo je velikan odnesel zelo poceni. 700 milijonov dolarjev znaša dobra 2 odstotka letnega zaslužka s platformo Android, oziroma je kaplja v morje. Tudi odpiranje trgovine je precej simbolno; ne le, da imajo navedene postavke omejen rok trajanja, temveč niso kaj prida širokopotezne. Posebno v oči bode uradna plačilna alternativa, režim User Choice Billing, ki razvijalcem namesto 30-odstotne dajatve ponuja ... 26-odstotno (plus lastno maržo).

Odzivi iz Epica so zato že kritični; Tim Sweeney je opozoril, da so zvezne države v procesu sprva zahtevale 10 in pol milijarde dolarjev odškodnine in so se torej pogodile za drobiž. Ob tem Sweeney še navrže, da si bo Epic prizadeval za korenito spremembo delovanja spletnih trgovin, tako Google Playa kot Applove tržnice, saj pripravljajo nov spopad s Cupertinom. Kakšni bodo končni rezultati Epicove zmage v sodnem procesu z Googlom, bomo izvedeli v prvih mesecih prihodnjega leta, ko bo sodnik James Donato dorekel detajle; isti sodnik bo v začetku februarja podpisal tudi tukaj predstavljeno poravnavo.