Google izgubil proti Epic Games

Matej Huš

12. dec 2023 ob 09:07:11

V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google krši protimonopolno zakonodajo. Odločitev je - nekoliko nenavadno - za Google finančno manj pomembna kot za druge deležnike. Večino prihodkov Google tako ali tako ustvari z oglasi, medtem ko je za razvijalce aplikacij 30-odstotna marža visoka. Že če bi jo zbili na 20 ali 15 odstotkov, bi bila razlika občutna. Kaj bo sedaj sodišče odredilo kot ustrezne ukrepe, še ni jasno. Postaja pa jasno, da ima sodba lahko prelomno pomembnost, saj utegne korenito poseči v uveljavljeni način distribuiranja aplikacij prek Play Stora in finančne tokove. Google je zato seveda napovedal, da se bo na razsodbo pritožil. Epic Games je po drugi strani navdušen nad odločitvijo.

Ob tem je sodišče ugotovilo še, da je Google vzpostavil sistem za brisanje sporočil in pošte med zaposlenimi, če bi ta lahko kazala na monopolno ravnanje. Odvetniki Epic Games so zato poroti dejali, naj šteje, da so bila izbrisana sporočila pomembna za primer in da bi bila za Google obremenilna. V podobnem primeru proti Applu je Epic Games pretežno izgubil. Zgodba proti Googlu pa je drugačna, ker si je Google delil prihodke s proizvajalci telefonov in razvijalci drugih iger.