Adobe ne bo prevzel Figme

Matej Huš

18. dec 2023 ob 22:09:39

V vodo je padel 20 milijard dolarjev vreden prevzem podjetja Figma, ki ga je bil napovedal Adobe lanskega septembra. Figma proizvaja programsko opremo za digitalni dizajn in je eden največjih konkurentov Adobove linije izdelkov XD. Zato je bilo že ob najavi prevzema veliko ljudi zaskrbljenih, tudi uporabnikov, da bo prevzem močno okrnil konkurenco. To je bil naposled tudi razlog, da prevzema ne bo. Regulatorji ga niso dovolili.

Posebej negativno sta se opredelila evropski in britanski regulator, ki sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem konkurence in zahtevala številne zaveze. V EU so sprožili preliminarno preiskavo, v Veliki Britaniji pa bi regulator verjetno zahteval dezinvestiranje. Britanski CMA je 14. decembra zavrnil zadnje zaveze, ki jih je bil pripravljen dati Adobe, kar bi vključevalo dezinvestiranje. Za 21. december je bilo predvideno še zaslišanje, nato pa bi februarja dobili končno - verjetno negativno - odločitev CMA. Evropska komisija je preiskavo že začela in jo bo sedaj končala, v ZDA pa se je pravosodno ministrstvo tudi pripravljalo na preiskavo.

Zato sta se Adobe in Figma odločila, da prevzem odpovesta. Adobe bo moral plačati milijardo dolarjev odškodnine, ker prevzem ne bo izpeljan. Adobov izvršni direktor je dejal, da se ne strinjajo z odločitvami regulatorjev, a da so se odločili, da bo za podjetji najbolje, da nadaljujeta pot ločeno.