Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Matej Huš

9. mar 2023 ob 10:04:07

Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi popularni naslovi dosegljivi v storitvah za igranje v oblaku. S tem bodo izpolnili vse pogoje, ki jih postavlja CMA, menijo v podjetju. Sony medtem vztraja, da se prevzem ne sme zgoditi.

Končno odločitev v Veliki Britaniji pričakujemo 22. aprila, v Evropi pa nekaj dni pozneje. Še vedno pa ni jasno, ali bo zeleno luč prižgala tudi ameriška FTC.