S sejmom E3 je konec

Jurij Kristan

13. dec 2023 ob 13:00:28

Iz organizacije ESA so sporočili, da je sejem E3, nekoč osrednji letni dogodek igričarske industrije, naposled sklenil svojo pot.

Pandemija covida-19 je močno prizadela igričarske konvencije, toda najbolj med vsemi sejem Electronic Entertainment Expo v Los Angelesu, oziroma E3. Po tem ko bil leta 2020 odpovedan in so ga leto zatem izpeljali v digitalni obliki, je odpadel tudi v letih 2022 ter 2023. Četudi sta organizatorja, Entertainment Software Association (ESA) in ReedPop spomladi obljubljala, da to ni konec te prireditve in da za leto 2024 načrtujejo veliko vrnitev, je bilo z vsakim mesecem bolj gotovo, da se E3ju čas izteka. Že junija so v losangeleškem oddelku za turizem namignili, da dogodka v tem mestu v prihodnjih letih ne bo več, septembra pa se je končalo tudi partnerstvo med Eso in ReedPopom, ki sicer organizira konvencije, kot je PAX. Da so včeraj v Esi dokončno priznali, da so obupali, ni presenetilo nikogar več.

Razloge so namreč zadnja leta čivkali že ptički na drevju in jih je za Washington Post okvirno povzel šef Ese, Stanley Pierre-Louis (plačljiv članek, alternativa): igričarska industrija je preprosto spontano našla načine, alternativne velikemu in predvsem dragemu dogodku v živo, ki je bil pretežno usmerjen k profesionalnim obiskovalcem, s čimer se je ključno razlikoval denimo od Gamescoma ali Paxa. Večja podjetja, ko so Nintendo, Sony in Microsoft, imajo že nekaj časa lastne prireditve, v zadnjih letih pa vse mogoče vrste različnih predstavitev uprizarjajo celo založniki manjših naslovov, kot sta Devolver Digital in Annapurna. Podjetja so dognala, da lahko s takšnimi, sebi prilagojenimi dogodki, in drugimi spletnimi mehanizmi uspešneje dosežejo svoje stranke. E3, ki je bil po svojem nastanku leta 1995 na prelomu tisočletja ključna igričarska konvencija, pa je obstal nekje daleč v zgodovini - in je sedaj le še obeležje tistih časov.