E3 2023 odpovedan

Jurij Kristan

31. mar 2023 ob 22:32:10

ESA in ReedPop sta sporočila, da je spričo odpovedi najpomembnejših igričarskih založnikov tudi letošnji sejem E3 splaval po vodi; ne bo ga niti v digitalni obliki.

Igričarski sejem Electronic Entertainment Expo (E3) se nikakor ne more pobrati po odpovedih, ki jih je v preteklih treh letih povzročila pandemija covida-19 - zadnji dogodek v klasični obliki se je odvil leta 2019, medtem ko je imel predlani vsaj digitalno različico. Na začetku leta je še kazalo, da bomo v maniri mnogih drugih sejmov, ki so se uspeli vrniti v stare tirnice, vnovič tudi E3 videli v spodobni obliki. Toda februarja so se vsa tri glavna konzolna podjetja - Nintendo, Sony in Microsoft - sodelovanju dokončno odrekla, nato pa je šlo le še navzdol, saj sta sejmu hrbet marca obrnila še Sega in pa Ubisoft, ki bo imel 12. junija samostojno predstavitev. Tako so v Entertainment Software Associationu in prireditelju ReedPopu prišli do sklepa, da dogodek, ki naj bi se sicer odvil med 13. in 16. junijem, nima več smisla.

Čeprav organizaciji v kratki objavi navajata, da se bo E3 v prihodnosti vrnil, pa se vnovič pojavljajo resne govorice, da so mu, vsaj v obliki, kakršne smo vajeni, tokrat zares šteti dnevi. E3 kot zbirališče industrijskih strokovnjakov, predvsem poslovnežev in novinarjev, je namreč koncept iz nekih drugih, precej starejših časov, ko še ni bilo širokopasovnega interneta in smo večino iger kupili v fizičnih trgovinah. Takrat si je pridobil sloves kot kraj, kjer je dejansko prišlo do najpomembnejših najav v letu, predvsem za tržišče konzol. V zadnjem desetletju pa so tako večja kot manjša podjetja ugotovila, da jim zasoljenega prostora na sejmišču ni potrebno zakupovati, saj lahko do strank ceneje pridejo na druge načine, od prirejanja lastnih konvencij do internetnih predstavitev. Hkrati si E3 tudi ni mogel obetati velikega obiska igričarjev samih, kajti čeprav je v zadnjem času postopoma odpiral vrata tudi njim, takšnemu modelu preprosto ni bil tako dobro prirejen kot na primer Gamescom.