Oglaševalci še naprej zapuščajo X zaradi Muskovih antisemitskih objav

Jurij Kristan

29. nov 2023 ob 23:25:57

Dva tedna po Muskovi kontroverzni objavi na omrežju X se odhajanje podjetij s platforme še ni končalo (plačljiv vir, alternativa) in bi lahko zanjo predstavljalo hudo težavo ob že tako nezavidljivem finančnem položaju.

15. novembra je Elon Musk na svojem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odobravajoče odgovoril na objavo, ki je širila antisemitsko teorijo zarote, po kateri naj bi Judje "širili sovraštvo proti belcem" in Zahod preplavljali z migranti iz držav tretjega sveta. Izjava je zainteresirano javnost v ZDA razburila do te mere, da jo je obsodila celo Bela hiša, medtem ko so milijarderju v bran stopili razni skrajneži, ki jih je po prevzemu platforme množično spustil nazaj nanjo. Stvarnejši učinek pa je šele sledil, in sicer v reakciji množice podjetij, ki na omrežju X oglašujejo. Ko je namreč dan po Muskovi objavi analitska družba Media Matters pokazala, da se njihovi oglasi vrtijo ob rasističnih in drugače kontroverznih objavah, ki jih je sprožilo predvsem dogajanje po Hamasovem napadu na Izrael 7. oktobra, se je pričel eksodus - prva sta odšla Apple in IBM, sledili so Disney, Lionsgate, Sony ...

Uradne šefice Xa Linde Yaccarino to ni omajalo, čeprav naj bi jo mnogi nekdanji kolegi iz oglaševalske stroke prepričevali, naj podjetje zapusti, preden si povsem umaže ime. Musk pa je v svoji običajni naturi za položaj okrivil glasnika, torej Medio Matters, in 20. novembra vložil tožbo, medtem ko so se mu v trudu po utišanju strokovnih opazovalcev pridružili tudi v republikanskih krogih; tako je svojo preiskavo sprožil tudi teksaški generalni državni tožilec Ken Paxton. Toda čeprav dosti podjetij na Xu ostaja, so pri New York Timesu po popisu vseh odpadnikov ocenili, da bi lahko družba do konca leta izgubila okoli 75 milijonov dolarjev, saj so v zadnjem času oglaševanje delno ali povsem ugasnili ali pavzirali še Coca-Cola, Uber, Google, Netflix, Microsoft, Amazon ... To pomeni hudo zaostrovanje finančnega položaja za družbo, ki se že vse leto ubada z odhajanjem oglaševalcev - že sredi leta je Musk sam priznal, da je oglaševalski denar glede na stanje pred prevzemom prepolovljen, sedaj pa je še huje.