Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Matej Huš

16. nov 2023 ob 22:38:38

Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu bo Qi 2 naredil konec in vsem prinesel 15 W. Certifikat Qi 2 bodo dobile le naprave, ki imajo magnetno polnjenje.

Pomembno je še, da bo zagotovljena združljivost za nazaj. Polnilniki Qi 2 bodo polnili tudi naprave Qi, hkrati pa se bodo naprave Qi 2 polnile tudi na starih polnilnikih. Največjo razliko bodo opazili uporabniki androidnih telefonov, ki bodo dobili magnete. Druga novost bo dopolnjen Extended Power Profile (EPP), ki magnetov ne uporablja.