Pozdravljena, hitrost! Adijo polnilec in slušalke!

Dare Hriberšek

14. okt 2020 ob 17:17:35

Apple je sinoči izpeljal svoj virtualni dogodek pod naslovom Hi, speed!, najpomembnejša najava je seveda bila namenjena novi generaciji pametnih telefonov. iPhoni 12 so štirje, vsi podpirajo 5G, vsi imajo OLED zaslone prekrite s prevleko Ceramic Shield, ki naj bi bolje ščitila pred udarci, prav tako vse poganja procesor A14 Bionic, ki smo ga prvič srečali v letošnji četrti generaciji iPadov Air. Vsem je skupno tudi to, da prvikrat k kupcem prihajajo brez polnilca (vsi podpirajo brezžično polnjenje) in slušalk. Mislite si, kar si hočete, pri Applu so tovrstno varčevanje pojasnili z večjo skrbjo za okolje.

iPhone 12 in iPhone 12 Mini sta osnovna, cenejša modela, oba po ploščati zasnovi robov nekoliko spominjata na štirico oz. petico izpred let. Na zadnji strani imata dva objektiva, ki oba podpirata nočni način zajemanja fotografij. Največja razlika med obema modeloma je velikost zaslona, Mini ima diagonalo 5,4, iPhone 12 pa 6,1 palca, večji bratec ima tudi malenkost zmogljivejšo baterijo. Osnovni iPhone Mini bo, prevedeno iz ameriških dolarjev, pri nas stal 699 evrov, medtem ko bo cena vaniljine izvedenke zanašala 799 evrov.

Dražja in večja modela sta iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Prvi s 6,1 palčnim zaslonom, drugi pa kar s 6,7 palčnim, pomeni, da gre za največji iPhone doslej. Proja na zadnji stran nosita trojico objektivov, ki so po novem opremljeni z Lidarjem, ki naj bi izboljšal in pohitril delovanje samodejnega izostrovanja, uporaben pa naj bi bil tudi pri aplikacijah s prirejeno resničnostjo (AR). Ultraširoki objektiv ima precej povečano tipalo, ki naj bi izboljšalo delovanje v slabših svetlobnih pogojih, teleobjektiv na modelu Pro Max pa petkratni optični zum. Za iPhone 12 Pro bo treba odšteti 999 evrov, za Pro Max pa 1099.

Med drugimi jesenskimi novostmi omenimo še pametni zvočnik HomePod Mini, ki bo stal simpatičnih 99 evrov. Od prejšnjega modela se razlikuje po tem, da je precej manjši in okrogel, ostalo, zlasti tipke na vrhu in integracija s Siri, pa ostaja enako. Druga novost je brezžični polnilec Magsafe, ki prihaja v dveh izvedenkah; poleg osnovne še MagSafe Charger Duo, na katerem lahko na zložljivem podaljšku polnimo tudi svoj Apple Watch.