Qi postaja de facto standard brezžičnega polnjenja

Matej Huš

9. jan 2018 ob 21:32:24

Že ko je Apple za svoj iPhone X izbral Qi kot standard za brezžično polnjenje, je postalo jasno, da bo ta standard na koncu verjetno prevladal. Powermat, ki je bil glavni podpornik konkurenčnega standarda, je sedaj pristopil k WPC-ju (Wireless Power Consortium), ki podpira Qi, s čimer je vojna bolj ali manj končana. V prihodnosti bodo očitno vse mobilne naprave energijo brezžično odjemale v skladu s Qi, kar bo poenostavilo izdelavo polnilcev in izboljšalo združljivost. Pohvalno je, da so proizvajalci tu skupni jezik našli bistveno hitreje in predvsem brez zunanje prisile, ki so jo potrebovali za poenotenje priključkov za klasično polnjenje na USB (in kjer je Apple še vedno samosvoj).

Predsednik WPC-ja Menno Treffers je dejal, da bo Powermat v WPC-ju prispeval k nadaljnjemu razvoju tehnologije in uporabniške izkušnje. Powermat je bil eden izmed pionirjev na področju brezžičnega polnjenja telefonov, zato bo s pristopom k WPC-ju pomagal zacementirati njegov status kot de facto standard. Izvršni direktor Powermata Elad Dubzinski pa je dejal, da je Qi postal prevladujoča tehnologija za brezžično polnjenje na trgu, kar dokazujejo tudi zadnji iPhoni. Sicer Qi podpira že več kot 360 podjetij, med katerimi so vsi velikani, tudi Samsung, LG in drugi.

Seveda je polnjenje brez žic še vedno počasnejše od priklopa na USB-C. Prav tako enoten standard Qi ne pomeni, da bodo imele vse podloge za brezžično polnjenje enak kabel za priklop. Bo pa mogoče dati katerikoli telefon na katerokoli, kar je zadosti dober napredek. Pa čeprav je konkurenčni PMA, ki ga je bil doslej podpiral Powermat, recimo podpiral 40 W in hkratno polnjenje več naprav na eni podlagi.