Še tretji članek skupine Range Diasa o superprevodnosti umaknjen

Matej Huš

7. nov 2023 ob 22:35:51

V prestižni reviji Nature so umaknili še tretji članek skupine, ki jo na Univerzi v Rochestru vodi Ranga Dias in raziskuje superprevodnost. Da bo članek umaknjen, je bilo jasno že septembra, ko je osem izmed enajstih soavtorjev članka izrazilo skepso in predlagalo njegov umik. Dias poziva ni želel komentirati.

Zgodba je presegla njegovo skupino, saj je to že tretji članek iste skupine, ki je umaknjen. Prvi članek v Nature je to usodo doživel po dveh letih, nato pa so avgusta letos umaknili še drugi njihov članek, ki je bil objavljen v Physical Review Letters. To pot so soavtorji zapisali, da članek ne opisuje dejanskih lastnosti snovi, meritev in njihove obdelave. Hkrati je Nature prejela tudi več neodvisnih pomislekov, da s člankom ni vse v redu. Neuradno večina strokovnjakov s področja potrjuje, da so navedbe v članku nepotrjene.

To je že drugi letošnji neuspeh pri iskanju superprevodnikov pri sobni temperaturi. Julija letos so tudi južnokorejski znanstveniki poročali o takšnem odkritju, a se je kasneje izkazalo, da LK-99 ni superprevoden. V tem primeru ni šlo za majhne pomote, temveč snov sploh ni dober prevodnik, kaj šele superprevodnik. To so dokazovali že videoposnetki, kasneje pa tudi meritve.

Iskanja superprevodnika pri sobni temperaturi - pa četudi pri izjemno visokem tlaku - ostaja neuresničena želja fizikov po vsem svetu. Stave so visoke in za odkritelja se skoraj gotovo pripravlja Nobelova nagrada. Za zdaj pa vemo, da so hidridi sicer obetavna smer razvoja, a do sobne temperature še niso zlezli.

Podvprašanje pa ostaja usoda Diasove skupine. Umik enega članka zaradi pomote ali napake ni nič tragičnega, umik treh člankov o istem fenomenu pa je že precej problematičen. Strokovnjaki svarijo, da to ne škoduje le Diasovi skupini, temveč meče slabo luč na celotno področje. Nature je tvegala že z objavo drugega članka iste skupine, a so tedaj dejali, da je bil recenzentski postopek res strog. A niti strog postopek ne more odkriti, da je članek napisan na pamet, torej ne v skladu z rezultati eksperimentov. Sedaj je to jasno, škoda pa bo precejšnja.