Google za zdaj odstopa od namere o gradnji 15.000 stanovanj

Matej Huš

7. nov 2023 ob 09:10:14

Google je sporočil, da za zdaj prekinja pred tremi leti napovedani projekt gradnje dobrih 15.000 stanovanj v San Franciscu. Gradnja bi se morala začeti leta 2026 v sodelovanju s podjetjem LendLease, z njo pa je želel Google ublažiti vpliv na nepremičninski trg, ki ga je imelo njegovo zaposlovanje dobro plačanih strokovnjakov. A v dobrih treh letih so se razmere spremenile, so dejali v podjetju, zato za zdaj odstopajo od projekta.

Podjetji sta sporočili, da je prekinitev sporazumna. Poudarjajo, da so se v tem času obrestne mere bistveno povišale, in sicer so več kot dvakrat višje. Razmahnilo se je hibridno delo in delo od doma, kar je zmanjšalo potrebo po pisarnah in prisotnosti na lokaciji. Hkrati je Google v zadnjem času v varčevalnem načinu, saj so letos odpustili že 12.000 zaposlenih in še naprej zategujejo pas.

Ob tem LendLease dodaja, da ne gre za dokončno ukinitev projekta, temveč zgolj za prekinitev. Google ima po pogodbi proste roke, kdaj bodo začeli graditi. V Googlu trdijo, da želijo še naprej prispevati k razvoju San Francisca, a se niso k ničemur zavezali. V San Franciscu je sicer nepremičninski trg zašel v krč, saj so cene v minulem letu padle za 11,5 odstotka. Tamkajšnji trg nepremičnin je tako izgubil že več kot 60 milijard dolarjev.