San Francisco: delo od doma priložnost za selitev na cenejše

Matej Huš

15. maj 2020 ob 07:20:27

Kar je Twitter javno že sporočil, ugotavljajo tudi nekateri drugi tehnološki velikani. Nobene potrebe ni, da vsi zaposleni vsak dan prihajajo v pisarno, če lahko isto delo opravijo od drugod, denimo od doma. Facebook in Googla sta že povedala, da bodo do konca leta zaposleni lahko delali od doma. To pa lahko ima posebej velike posledice na območje okoli San Francisca, kjer so v Silicijevi dolini skoncentrirani svetovni velikani, naokoli pa v majhnih bivališčih nagneteni zaposleni. Cene so namreč že pred leti tam eksplodirale zaradi povečanja števila dobro plačanih zaposlitev, ki jim nepremičninski fond ni sledil. A če prisotnost v pisarni ni več potrebna, se enačbe spremenijo.

Najemnine za povsem povprečna stanovanja v San Franciscu sedaj prek 2000 in tudi 3000 dolarjev. To ni presenetljivo, saj se je od leta 2011 do 2017 število delovnih mest povečalo 5,4-krat toliko kot število stanovanj oziroma hiš. Z drugimi besedami: na vsako novo zgrajeno bivališče pripade več kot 5 novih delovnih mest. Ker so ta dobro plačana, cene silijo navzgor. Povprečna cena hiše v Kaliforniji je s 600.000 dolarji že tako dvakratnik državnega povprečja, v okolici San Francisca pa je še huje. Alternative so bile dolge vožnje v službo vsak dan.

Plačevanje visokih najemnin je smiselno, če je plača visoka in če je nepremičnina blizu delovnega mesta. Povsem pa se enačba spremeni, če vanjo vključimo delo od doma. Zaradi tega številni zaposleni v sanfranciški tehnološki srenji razmišljajo, da bi svoja dobro plačana življenja živeli drugje, kjer za enak znesek dobijo bistveno več dóma. V podjetju Twilio so na primer že potrdili, da so jih številni zaposleni spraševali o možnostih selitve in da bo vsaj 20 odstotkov zaposlenih delalo od doma.

To pa prinaša nova vprašanja, s katerimi se soočajo podjetja. Ali zaposleni, ki se preselijo v cenejše okolje, še vedno zaslužijo visoke plače, ki delno odtehtajo tudi visoke stroške življenja v kraju podjetja? Naj bodo ti ljudje enako obravnavani pri napredovanjih in bonusih? Kaj se bo zgodilo s kulturo kampusov podjetij, kot so denimo Googlov, Facebookov in Applov kampus, kamor so delodajalci vložili velike zneske, da bi se zaposleni počutili kot del skupine (od fitnesov do izposoje koles). Po drugi strani pa - če se lahko zaposleni odselijo, zakaj bi delodajalci najemali drage Američane? Prihodnje leto bo torej zagotovo zelo zanimivo.