Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Matej Huš

23. sep 2023 ob 11:48:52

Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd.

Copilot prinaša enako pogovarjanje z umetno inteligenco, kot ga ima Bing Chat, še v Windows 11. Na voljo v stranski vrstici (sidebar), kjer bo omogočal upravljanje z računalnikom, denimo spreminjanje nastavitev, zaganjanje aplikacij, odgovarjanje na vprašanja, iskanje datotek ipd. Zmore tudi kompleksnejša opravila, denimo pisanje sporočil s podatki iz koledarja ali pametno sestavljanje elektronske pošte v Outlooku. Copilot je s tem naslednik Cortane, ki jo je Microsoft prisilno upokojil iz Windows minuli mesec. Ob tem omenimo, da bo Copilot počasi prilezel še do drugih Microsoftovih izdelkov. V pisarniški paket Microsoft 365 bo prispel 1. novembra, ko nam bo lajšal delo v Wordu, Excelu in drugih programih.

Poleg Copilota bo imela nova verzija Windows 11 še precej drugih novosti. To so prenovljeni Raziskovalec, izboljšano orodje za varnostne kopije, Ink Anywhere za imetnike peres, Snipping Tool s podporo za OCR, Beležnica, ki si zapomni vsebino in druge. Nekoliko več nejasnosti je z nativno podporo za RAR in 7-zip ter Dynamic Lighting, ki bodo morda na voljo nekoliko pozneje.