Preostale aplikacije za Reddit poizkušajo z naročninami

Matej Huš

14. okt 2023 ob 18:35:14

Odkar je Reddit začel zaračunavati dostop prek API-jev, ki so jih uporabljale eksterne aplikacije, so te množično izumrle. Apollo, RIF (Reddit is Fun), ReddPlanent, Sync in BaconReader so vse postale zgodovina. Cena za dostop je bila tako visoka, da aplikacije niso bile več rentabilne. Ena redkih izjem je Narwhal, ki se trudi preživeti z naročniškim modelom. Na voljo bo za štiri dolarje mesečno, obljublja pa uporabniško izkušnjo brez reklam in s poudarkom na zasebnosti.

Da bo to težko delo, priča tudi nabirka (Tip Jar), ki jo ima aplikacija in v kateri zbirajo dodatne prispevke (poleg naročnine), ki so namenjeni podpori razvoja. Prav tako razmišljajo, da bi dodali dodaten dolar mesečne naročnine, ki bo uporabnikom omogočal preverjanje obvestil in sporočil. Za zdaj je naročnina sorazmerno nizka in verjetno ne bo pokrivala vseh stroškov, ki bodo nastali z dostopom prek API, a želijo pisci aplikacije najprej preveriti, ali je to sploh smiselno. Redditov dostop bo namreč stal več deset tisoč dolarjev mesečno, morda tudi sto tisoč dolarjev, odvisno od števila uporabnikov (in števila poizvedb).

Sprva je Narwhal razmišljal tudi o več paketih z različnimi cenami, a so idejo opustili. Prav tako pa ne bodo omogočili enkratnega (večjega) plačila, ker tudi Reddit zaračunava dostop mesečno. Ta se lahko tudi podraži, zato mora Narwhal ostati fleksibilen pri določanju cene za svoje uporabnike. Naročnino bodo zaračunavali tudi Relax for Reddit in Now for Reddit. Brezplačnih kosil je zmanjkalo.