Reddit, kdo bo tebe plačeval?

Matej Huš

6. jun 2023 ob 20:14:50

V ponedeljek bo za 48 ur veliko izb na Redditu mrknilo v protestu zoper novo politiko, ki bo de facto onesposobila delovanje zunanjih odjemalcev. Reddit je namreč sporočil, da bodo začeli zaračunavati dostop API, za kar so izbrali bizarno visoko ceno. Pisci aplikacij so že povedali, da si tega ne bodo mogli privoščiti.

Nekaj podobnega je letos storil Twitter, kar je takisto dvignilo ogromno prahu. Reddit je podobno napovedal, da je brezplačna uporaba dostopa nevzdržna, ker ima stran pač stroške s ponujanjem storitve. To drži. Zato predlagajo plačljiv dostop, a po visokih tarifah. Za 50 milijonov poizvedb želijo zaračunati 12.000 dolarjev. V perspektivi povejmo, da na Imguru toliko poizvedb stane 166 dolarjev. Upravljavec aplikacije Apollo za dostop do Reddita je izračunal, da bi ga obratovanje po novem stalo 20 milijonov dolarjev letno. To je neizvedljivo.

Podobno tarnajo tudi drugi pisci aplikacij. Hkrati želi Reddit uvesti še nekaj drugih omejitev, denimo prepoved oglasov v aplikacijah tretjih proizvajalcev, kar bi jim potopilo poslovne modele. A zakaj sploh obstajajo te aplikacije? Reddit je začel kot geekovska stran, ki je šele leta 2016 izdal svojo uradno aplikacijo. Pred tem so to funkcijo opravljale neuradne aplikacije, ki so še danes po mnenju mnogo uporabnikov boljše. Zato so obstale in nudilo pomembno dodatno uporabniško izkušnjo. Če bo Reddit res uvedel žafransko drage pristojbine za dostop prek API, bodo vse te aplikacije odmrle. Reddit pa po drugi strani želi monetizirati svojo platformo. Ko so napovedali, da bo morala umetna inteligenca plačevati za urjenje na njihovih podatkih, ni nihče preveč protestiral. Sedaj je drugače.