Nevihta na Redditu pojenja, kaj prinaša prihodnost?

Matej Huš

18. jun 2023 ob 17:59:01

Na Redditu se je končal veliki mrk, ko so upravljavci zatemnili okrog 8400 subredditov kot protest zoper načrtovane spremembe zaračunavanja dostopa prek API. A sprememb to ni prineslo, saj vodstvo še vedno ostaja zavezano načrtu, da s 1. julijem začne dostop zaračunavati - in to tako drago, da bodo zunanje aplikacije prisiljene prenehati delovati. Apollo si je izračunal, da bi dostop stal 20 milijonov dolarjev letno, česar si seveda ne more privoščiti.

Reddit je ena najbolj priljubljenih spletnih strani, ki povrhu ni dobičkonosna in za letos načrtuje javno prodajo delnic. S tega vidika so poizkusi podjetja, da bi stran monetizirali, razumljivi. A po drugi strani je glavna vrednost platforme Reddit skupnost. Tehnologija je enostavna in dolgočasna, vrednost ji dajejo prostovoljni moderatorji in uporabniki, ki skrbijo za vsebino. Zaradi njih je Reddit postal, kar je, in zdaj se je javno mnenje nevarno obrnilo. Največji podporniki Reddita so začeli zapuščati strani ali celo postajati nasprotniki.

Največja težava je odhajanje izkušenih moderatorjev, ki se bojijo, da brez orodij zunanjih proizvajalcev (third-party client) ne bodo mogli učinkovito opravljali svojih nalog. Da bi jih uspešno nadomestili sveži, neizkušeni moderatorji, ni verjetno. Reddit sicer zagotavlja, da orodja za moderatorje ne bodo imela omejitev, a moderatorji ostajajo skeptični. Predvsem pa jih boli odnos, ki ga je Reddit pokazal in s katerim je zapravil velikanski del dobrega imena.

Reddit je v preteklosti velik del dela brezplačno prepustil skupnosti: ustvarjanje vsebin, moderiranje, razvoj aplikacij za dostop. Vso to brezplačno delo mu je pomagalo zrasti. Sedaj pa je padel v past, ki se ji ni izognil niti Twitter ali v preteklosti Digg: spremembe so povsem neusklajene s skupnostjo, podjetje pa je gluho za vsakršne komentarje in kritike. Instagram in Twitch sta bila v preteklosti bolj pragmatična. Če torej želi Reddit rešiti, kar se rešiti da, bi moral najprej dati skupnosti več časa: na primer leto dni, da se prilagodi na spremembe, in v tem času sprejemati tudi povratne informacije. Sicer se lahko nenadoma znajde na isti enosmerni poti kot Digg.