Padanje prodaje računalnikov se upočasnjuje

Matej Huš

14. okt 2023 ob 18:16:16

V minulem četrtletju se je negativni trend prodaje osebnih računalnikov nadaljeval, a manj intenzivno kot v četrtletjih pred tem. Prodaja se je znižala za 7-9 odstotkov, so izmerili analitiki v IDC, Gartnerju in Canalysu. Nadpovprečni upad je zabeležil Apple, saj je prodaja njegovih izdelkov padla za približno četrtino (23-29 odstotkov).

Rezultati se med različnimi hišami zaradi različne metodologije nekoliko razlikujejo, a trendi so enaki. IDC je izračunal, da je bilo prodanih 68,2 milijona računalnikov, Gartner 64,3 milijona in Canalys 65,6 milijona. Ker so vsi opazili upočasnjevanje krčenja, prevladuje mnenje, da je najhujše za nami in da bo trenutno četrtletje - tudi za božičnega nakupovalnega obdobja - poskrbelo za pozitivni obrat. K temu bo bržkone pripomogla tudi bližajoča upokojitev Windows 10, zato zlasti v drugi polovici prihodnjega leta pričakujejo povečano prodajo novih računalnikov, ki bodo sposobni poganjati Windows 11.

Medtem ko je Apple izgubil največ, na drugem mestu pa je Asus z 11-odstotnim padcem prodaje, je pozitivni izid zabeležil HP. Prodajo so uspeli povečati za šest odstotkov. Na prvem mestu po tržnem deležu sicer ostaja Lenovo, ki mu sledijo HP, Dell, Apple, Asus in Acer.