Samsung vrača udarec, Xiaomi prehitel Apple

Matej Huš

31. okt 2020 ob 12:04:39

V četrtletju pred minulim je Huawei prevzel žezlo proizvajalca pametnih telefonov z najvišjim tržnim deležem, ki pa ga ni uspel zadržati dolgo. Tedaj so mu pomagali rezultati na Kitajskem, kjer je bil padec prodaje v primerjavi z ostalim svetom precej nižji, saj je pandemija tam popustila. Četrtletje pozneje se Samsung vrača na prvo mesto.

Z 22-odstotnim tržnimi deležem in 80 milijoni prodanimi telefoni je prepričljivo prvi, sledi pa mu Huawei s 14-odstotnim tržnim deležem. Na tretje mesto se je prebil Xiaomi s 13 odstotki, ki je s tem prehitel Apple (11 odstotkov). Sledijo azijski proizvajalci Oppo, Vivo, Realme, Lenovo in LG. Podobne rezultate so namerili vsi trije analitiki: IDC, Counter Point Research in Canalys.

Skupno je bilo v minulem četrtletju prodanih 354 milijonov pametnih telefonov, kar je več od pričakovanj spočetka pandemije. Na letnem nivoju to predstavlja zgolj 1,3-odstotni padec, je izračunal IDC. CPR, ki meri nekoliko drugače, je zaznal 366 milijonov prodanih enot in štiriodstotni padec, Canalys pa ob 348 milijonih enoodstotni padec. Vsem meritvam je skupno, da so padci pod pričakovanji, trg pa presenetljivo odporen.