Microsoft predstavil dve anti-deepfake orodji

Dare Hriberšek

2. sep 2020 ob 19:09:22

V ozadju je seveda zaskrbljenost zaradi vplivanja na take in drugačne volitve in tako so v Redmondu predstavili Microsoft Video Authenticator, orodje, ki analizira posnetke in fotografije ter jih opremi z oceno verjetnosti, da so bili digitalno predrugačeni.

Orodje deluje tako, da s pomočjo umetne inteligence zaznava podrobnosti, ki jih sicer človeško oko ne more, med drugim prehajanje sivih odtenkov med resničnimi in ponarejenimi deli posnetkov. Ko gre za videe lahko celo poda oceno pristnosti vsake posamezne sličice v posnetku v realnem času. Orodje bo po besedah predstavnikov Microsofta najprej na voljo nekaterim političnim in medijskim organizacijam, ki se ukvarjajo z demokratičnimi procesi, beri, novembrskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami.

Drugo orodje bo omogočalo ustvarjalcem videov, da bodo svoje izdelke certificirali kot avtentične in jih kot take lahko tudi predstavili svojemu občinstvu. Orodje ima dve komponenti, prva za videoposnetek izdela zgoščeno kodo oz. prstni odtis (hash) in doda ustrezen certifikat, oboje pa kot metapodatek postane del posnetka. Druga komponenta je pripadajoči bralnik certifikatov, ki je lahko v različnih oblikah, večina pa si ga bo najverjetneje omislila kot vtičnik v brskalniku. Bralnik uporabniku potrdi, da je videoposnetek avtentičen in nespremenjen, ponuja pa tudi podatek o tem, kdo ga je sproduciral. Orodje je sad sodelovanja z britanskim BBCjem, ki ga namerava uporabljati v svoji kampanji Program Origin.