Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Matej Huš

25. sep 2023 ob 23:09:56

Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan.

Amazon je v sporočilu za javnost zapisal, da sicer niso zaznali povečanja števila naslovov, a spremembe uvajajo zaradi preprečevanja zlorab. Prek KDP (Kindle Direct Publishing) je namreč možno knjigo založiti in prodajati na Amazonovih straneh brez kakršnihkoli ovir. Za zdaj bo meja pri treh naslovih na dan, a bodo to mejo še spreminjali, če bo to potrebno.

Ob tem dodajajo, da aktivno spremljajo dogajanje na področju umetne inteligence in njen vpliv na branje, pisanje in objavljanje. Sprememba bo vplivala na zelo majhno število avtorjev, menijo v podjetju. Cilj je seveda preprečiti kopičenje nesmiselnih knjig, ki jih piše umetna inteligenca. Strokovnjaki sicer menijo, da kakšnih bistvenih sprememb zaradi omejitve treh naslovov na dan (!) ne bo. Amazon je sicer že prejšnji teden zahteval, da avtorji razkrijejo, če so si pri ustvarjanju pomagali z umetno inteligenco.