Audible bo zvočne knjige snemal z reprodukcijo glasov zvočnih igralcev

Matej Huš

9. sep 2024 ob 18:31:52

Ponudnik zvočnih knjig Audible bo začel uporabljati umetno inteligenco za pripravo zvočnih zapisov, za kar bodo uporabljali glasove dejanskih zvočnih igralcev. V ta namen so že kontaktirali nekaj znanih zvočnih igralcev v ZDA, ki bodo posodili svoje glasove za urjenje umetne inteligence. Tako bo možno precej hitreje in ceneje izdelovati zvočne knjige. Projekt se začenja ta teden.

Amazon, ki ima v lasti Audible, je lani začel avtorjem, ki knjige izdajajo v samozaložbi, ponujati nekaj podobnega. Njihove knjige lahko prebere virtualni glas, podoben kot slovenski eBralec, ki deluje zelo dobro, a se še vedno čuti kovinski prizvok. Storitev so pisci zelo dobro sprejeli in do danes je takšnih knjig že več kot 40.000. Vendar pa velika večina knjig v samozaložbi zvočne knjige nima - takšnih je kar 96 odstotkov.

Doslej je Audible uporabljal le popolnoma sintetične glasove, medtem ko za reprodukcijo človeških glasov ni imel avtorskih pravic. Z novim projektom bodo pridobili tudi te. Sinteza glasu z umetno inteligenco bo zastonj, prav tako tudi njen trening. Lastniki glasov, torej dejanski zvočni igralci, pa bodo za vsako knjigo, ki jo bodo z njihovim glasom ozvočili, dobili delež tantiem. Prav tako bodo lahko igralci še vedno popravili posnetke, ki bodo nastali z umetno inteligenco.